Totalul afișărilor de pagină

luni, 24 august 2015

Suntem pregatiti pentru a primi imigranti?

Criza imigrantilor care afecteaza zilele acestea Europa a stranit pe buna dreptate vii discutii, chiar si in Romania.
Ceea ce se intampla in Grecia si Italia, dar si foarte aproape de noi, in Macedonia, trebuie sa ne deschida mintea catre aceasta problema, care ne va afecta si pe noi. In curand.

Asistam la un val fara precedent al imigrantilor din Asia si Africa care ajung in Europa, fapt care, coroborat cu faptul ca multi imigranti din acele tari nu s-au integrat in tarile de adoptie, a deschis calea catre o schimbare de paradigma in cele mai importante tari din Uniunea Europeana.

Olandezii, unul dintre popoarele cele mai emancipate ale Europei, au decis la nivel guvernamental abandonarea multiculturalismului. Reactia vine ca efect la lipsa de integrare a imigrantilor musulmani, care au creat o societate paralela, neraliindu-se valorilor olandeze.  Vezi http://www.gatestoneinstitute.org/2219/netherlands-abandons-multiculturalism

Este de asteptat ca aceasta decizie sa fie diseminata si in tarile nordice (Suedia, Norvegia, Danemarca) unde pana acum valorile societatii deschise i-au facut sa primeasca foarte multi imigranti din afara Europei.

Desi problema ne-ar putea lasa sa credem ca pe noi ne afecteaza putin spre deloc chestiunea, noile discutii din interiorul UE privind impartirea imigrantilor intre statele membre deschide Cutia Pandorei si pentru noi. Presedintele Klaus Iohannis s-a si grabit sa spuna ca Romania este de acord. Insa noi suntem oricum, numai pregatiti nu. Alte state s-au gandit mai mult si au impus unele restrictii. Vezi https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/08/19/slovakia-will-take-in-200-syrian-refugees-but-they-have-to-be-christian/?tid=sm_fb

Inca cetatenii romani se confrunta cu lipsuri importante, iar soferii bauti ne fac grave probleme, dar sa vina in orasele noastre oameni cu care n-avem nimic in comun. Ba chiar vin cu problemele lor de acasa.
Chestiunea seamana mai degraba a bravura adolescentina, decat a decizie in cunostinta de cauza.

Mai ales ca multora le trec deja fiori reci pe sirea spinarii si cer ca Spatiul Shenghen, la care noi n-am reusit sa aderam, sa nu mai fie lipsit de controale, ci sa se impuna unele pentru a face mai grea deplasarea imigrantilor prin Europa.
N-ar fi rau sa meditam putin si la aceste chestiuni.
Macar asa intre doua discutii politice pe teme interne si o inmormantare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu