Totalul afișărilor de pagină

luni, 24 martie 2014

Politica pe niveluri

Am spus de multe ori ca politica este o activitate stratificata. Adica are mai multe niveluri. Intr-un fel se face politica la nivelul Capitalei. La Guvern, la Parlament. Si cu totul altfel la nivelele mai de jos. La nivelul oraselor, al comunelor.
De aceea poate si multi primari in functie isi doresc sa schimbe nivelul la care fac politica. Dupa mai multe mandate, in special, primarii, si in special cei de comune, se vad parlamentari sau mai ştiu eu ce.
Cel mai cunoscut exemplu este cel al primarului Sibiului, Klaus Iohannis, care a incercat incet-incet sa schimbe nivelul. A devenit prim-vicepresedinte PNL, apoi candidat de premier, iar mai apoi posibil vicepremier si ministru de Interne. In cele din urma, a ramas la Primaria Sibiului si nu se stie inca cum vor privi sibienii tentativa lui de a urca pe scara politica.
In judetul nostru, a fost gestul facut de primarul comuniei Baru, Daniel Raducanu, care a vrut sa schimbe si el nivelul la care face politica. Si a schimbat si partidul pentru asta. Ba chiar a renuntat si la functia de primar, pentru a se intoarce apoi in acelasi post, dupa un esec, spun unii aranjat, in fata lui Dan Radu Rusanu.
Acum, un alt primar vrea postul lasat liber de Rusanu, care a ajuns intre timp chiar in spatele gratiilor. Primarul comunei Salasu de Sus, Sorin Marica, vrea sa ocupe postul lasat liber de fostul fruntas liberal. Numele cu rezonanta fotbalistica si sustinerea PSD-ului sunt unele din atuurile cu care va incerca sa se bata pentru a schimba nivelul politic.
Sunt insa mulţi care sustin ca e mai bine sa fii primar decat parlamentar. Ca puterea e mai mare. Sunt insa si multi altii carora aerul din Casa Poporului si cazarea la hotel le suna foarte bine. La fel cum le suna votul pentru sau impotriva guvernelor, pentru sau impotriva legilor, posibilitatea de a intalniri lideri importanti ai statului roman sau chiar din afara.
Personal, cred ca este o dorinta omeneasca. Insa rata de reusita nu pare prea incurajatoare. La PSD insa, Marica are exemplul sefului sau de partid. Si poate acesta l-a inspirat. Laurentiu Nistor a lasat comuna Soimus pentru un post de deputat si a devenit si presedinte al PSD Hunedoara. Adica a schimbat nivelul si a avut succes.   
(Articolul a aparut in Nr. 391 al Jurnalului Vaii Jiului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu