Totalul afișărilor de pagină

duminică, 9 martie 2014

Pledoarie pentru tineri in politica

Nu pot si nici nu vreau sa-mi ascund satisfactia cand vad ca un tanar ajunge intr-o functie importanta. Asta cu toate ca stiu foarte bine de la oameni mai invatati ca mine ca “tineretea nu e o virtute”. Totusi, intr-o tara in care totul este atat de invechit si de neperformant, o doza de tinerete poate dezmortii putin lucrurile. Spun putin pentru ca nu ma astept la lucruri marete, chiar daca sunt o fire optimista.
O satisfactie m-a incercat si cand am vazut lista Guvernului Ponta 3 iar pe ea se aflau cativa ministrii care nu au inca 40 de ani. M-a surprins placut prezenta Ioanei Petrescu in postura de ministru al Finantelor, acesta fiind ministerul cu cea mai imbatranita si neperformanta activitate. Si nu as vrea sa reiau toate relele fiscale ticluite de actualul guvern, pentru ca am facut-o cu putina vreme in urma. Informatia ca doamna Petrescu are si o diploma emisa de prestigioasa universitate americana Harvard poate face ca intunecatul cer al fiscalitatii romanesti sa se mai lumineze putin. Nu foarte mult. Pentru ca noul ministru sa aiba succes, el trebuie sa aiba sprijiul premierului si al PSD-ului, mai ales ca greii partidului au cam strambat din nas la auzul numelor noilor ministrii. Asteptarile nu sunt deloc mici, chiar dipotriva. Mai ales in zona mediului de afaceri si a micutului sector care mai produce ceva si isi plateste datoriile catre stat.  
Nu mai putin interesanta va fi confruntarea dintre noul ministru si matusalemicul domn Gherghina, cel a carui legenda este inca vie, fiind cel care face de multe zeci de ani bugetul Romaniei, cu creionul si hartia.
Sigur, nu e prima data cand nume si oameni noi sunt promovati in functii inalte. Dintre cei numiti, unii şi-au facut treaba bine, altii insa au dezamagit. Bine ca noua romanilor ne plac inceputurile. Si optimismul generat de noi plecari la drum. Important este ca lumea politica sa aiba infuzii serioase de tineri, asa cum unui organism bolnav i se fac transfuzii de sange proaspat pentru a se insanatosi mai repede. Multi tineri ajunsi in politica si in functii nu vor fi deloc ce trebuie, vor fi, ca sa pastrez metafora, ca in cazul omului care a primit sange infectat cu virusul hepatic. Dar asta nu inseamna ca tranfuziile trebuie oprite si nici ca tinerii trebuie tinuti in esaloanele doi sau trei, cum s-a intamplat multa vreme. E un proces cu riscuri, dar un proces care trebuie sa continue. O buna selectie si atenta observatie a celor avizati ar face ca rata de esec sa scada.
Am spus de multe ori ca, in teritoriu, partidele nu pregatesc in niciun fel politicienii de maine. Rar, cate un tanar care reuseste sa se remarce, insa aproape niciodata nu a fost ajutat de nimeni, ba chiar au fost numeroase tentative de a fi doborat inainte de a deveni ceva. Abia exemple de genul celor amintite mai sus mai deschid orizontul tinerilor din politica sau din afara ei.
(Artcolul a aparut in Nr. 389 al Jurnalului Vaii Jiului)     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu