Totalul afișărilor de pagină

joi, 14 martie 2013

Delictul de opinie sau cenzura de tip nou

Expulzarea de pe “sticla” a ziaristului Costin Stucan la ordinul lui Gigi Becali & Co. a demonstrat inca o data ca jurnalistii din Romania sunt la mana intereselor. Angajat al trustului Pro, Stucan n-a mai fost lasat sa modereze emisiunea pe care o facea la Sport.ro. Asta dupa ce a facut unele dezvaluiri despre „indicatiile” lui Becali de la finalul meciului Stelei cu Chelsea.
Mult timp am considerat ca un jurnalist care lucreaza intr-un mare trust de presa este mai aparat ca unul care lucreaza in presa locala. Insa acest caz, dar si altele, au demonstrat ca nu e deloc asa. Interesele potentatilor se pot face simtite, atat in presa locala, care este mai vulnerabila din punct de vedere economic, cat si in marile trusturi. Este doar o diferenta de nivel. In rest, interesele dicteaza peste tot. Daca in presa locala putem acorda unele circumstante atenuante, avand in vedere ca piata de publicitate este destul de restransa si supravietuirea mai grea. In presa “mare”, te-ai astepta ca oamenii cu coloana vertebrala sa fie mai multi. In special in randurile sefilor. Insa realitatea demonstreaza ca nu deloc asa.
Conditia ziaristului roman este una subreda. Libertatea acestuia este ingradita de interesele de imagine si business ale unor potetati cu trustul in care acesta lucreaza. Daca autocenzura nu iti ghidează opiniile, atunci sigur o va face cenzura sefilor, care vor actiona asa cum li se va dicta la telefon.  Delictul de opinie se pedepseste grav in presa din Romania. Poti plati cu postul, cu emisiunea, dar au fost si cazuri in care s-au aplicat si “corectii” de alta natura. Fizice chiar. Este cenzura in toata regula. Poate nu ca pe timpul lui Nicolae Ceausescu, ci o cenzura de tip nou.
Cand astfel de lucruri devin publice, te intrebi daca nu cumva suntem in Rusia sau in alta tara in care presa este oricum numai libera nu . Si chiar daca nu suntem in Rusia se pare ca nu suntem nici departe. 
Astfel de lucruri n-ar trebui sa existe. Asta daca vrem sa mai avem presa libera si jurnalişti liberi, ca pentru presa obedienta suntem deja cunoscuti in Europa. Doar s-a scris si în Raportul MCV.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu