Totalul afișărilor de pagină

luni, 4 februarie 2013

Despre presa nu numai de bine

Publicarea Raportului MCV de catre Comisia Europeana a deschis o dezbatere aprinsa despre presa din Romania. Multi au sarit in apararea presei "de jure", fara a face vreo analiza amanuntita. Presa a facut multe lucruri bune. In primul rand a informat cetatenii acestei tari, a aratat hotiile si coruptia unora dintre cei care conduc, dar si incompetenta acestora. Insa a dat si rateuri. Si trebuie s-o spunem. A coborat limbajul public pana in haznale, a atacat la comanda si a aparat la fel. Si nu doar atat.
Asta nu inseamna ca trebuie sa instituim vreo sanctiune, vreo lege, asa cum doresc pudibonzii. Sa instituim vreo bariera in libera exprimare. Singura selectie o face publicul. Si asa trebuie sa fie. Zoaiele nu vor incanta la infinit. Iar acest fapt este deja perceptibil.
Cele mai mari derapaje se inregistreaza in presa audio-video si mai putin in cea scrisa. E si firesc. Interesul este foarte mare in aceasta zona, pentru ca orice televiziune de nisa depaseste cu mult tirajul unui ziar din acelasi segment. Aici, CNA-ul pare ca reuseste doar partial sa asigure un climat respirabil.
Eu am spus inca de acum cativa ani buni ca presa e ca societatea. Avem si oameni de calitate in presa, asa cum avem si moluste, oameni fara vreo urma de coloana vertebrala. Si nu cred ca presa nu poate fi subiect de dezbatere publica. Nimeni si nimic nu e mai presus de acest lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu