Totalul afișărilor de pagină

duminică, 1 mai 2011

Tigania romneasca vs. civilizatia europeana

Nefericita a fost decizia maimarilor Bisericii Ortodoxe Romane de a pune slujba de canonizare a fostului staret al Manstirii Lainici, Irodion, in aceeasi zi cu beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea. Atat de nefericita incat a facut si mai vizibila diferenta de civilizatie din romani si alte popoare.
In timp ce la Vatican sute de mii de oameni au asistat smeriti la slujba de beatificare, in Piata San Pietro, la Lainici, romanii s-au calcat in picioare, s-au imbrancit si, aproape sigur, chiar s-au injurat pentru a fi mai aproape de moastele celui care devenea sfant. La noi smerenia a fost transformata in invalmasala, credinta in habotnicie, iar manastirile, si in special cea de la Lainici, in fortarete opulente ale bogatiei intr-o tara in care sunt foarte multi oameni saraci.
Revenind la timing, cu siguranta Irodion s-a facut remarcat cu ceva in viata sa, insa sunt 100% sigur ca nu are nici 5% din anvergura pe care a avut-o Ioan Paul al II-lea, omul care a trait in timpul vietii noastre si care a fost cel mai aproape de ideea de sfant. Si inca n-a fost facut sfant - insa Irodion, da. Desi suntem ortodocsi, cred ca Patriarhul BOR Daniel ar fi trebuit sa fie la Vatican, a fost insa ministrul de Externe. Si tot n-ar fi fost un gest pe masura vizitei Papei in Romania, in 1999.
Diferentele sunt colosale. Si cred ca nu ne-am evidentiat cu nimic pozitiv, programand in ziua in care o lume intreaga urmarea beatificarea Papei, canonizarea Sfântului Irodion, care va fi sarbatorit insa pe 3 mai. Cu siguranta, n-ar fi fost mai putin sfant daca ar fi fost canonizat in ziua in care se va sarbatori.
Dar noi trebuie sa iesim in evidenta. Chiar si cu ceva urat neoportun si de un mare prost gust. Am pus inca o data tigania romaneasca fata in fata cu civilizatia europeana.
Chiar daca suntem membri ai Uniunii Europene, suntem inca departe de a fi europeni.
Nu ne ajuta deloc nici Ortodoxia. Am putea sa invatam multe de la catolici.
Cand o vom face?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu