Totalul afișărilor de pagină

marți, 22 martie 2016

Criza terorii

Atentatele de astăzi din Bruxelles sunt cea mai grea lovitură dată Europei.
De fapt, este lovitura de grație dată unora dintre cele mai importante valori ale Uniunii Europene: libera circulație și dreptul omului la un trai mai bun.
Este demonstrația pe care teroriștii o fac tot mai des în ultima vreme și anume că nu ne putem apăra de teroare cu metodele cunoscute până acum.
Că Europa nu mai poate rămâne tărâmul făgăduinței și al fărădelegii pentru cei care doresc să vină și să trăiască aici. Sau chiar să ne facă să ne temem și să ne uităm cu suspiciune la cei care trec pe lângă noi pe stradă.
Fără a fi un eurosceptic, mi-e tot mai clar că politica Uniunii Europene trebuie să fie ajustată rapid. Că provocările sunt tot mai mari cu fiecare zi, iar instituțiile UE par că nu mai fac față demult.
De fapt, amânarea deciziilor, atât de dragă multora dintre liderii Europei, nu mai poate continua. Acești lideri trebuie să ia decizii pertinente și rapide pentru criza terorii care pare că va cuprinde toată Europa.
Tragedia de astăzi ne arată că oricare dintre noi poate fi, într-o zi, victima terorismului. Un aeroport și o stație de metrou sunt locuri în care ne-am putea afla oricare, oricând. Și, deși multora nu le place să recunoască, frica vine tot mai aproape de noi. Devine un fel de haină de ploaie.
A fost Paris, acum e Bruxelles, cine știe ce metropolă urmează.
Lipsa unor decizii rapide și clare din partea instituțiilor europene va crește exponențial euroscepticismul, popolismul și xenofobia.
Asta ne dorim oare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu