Totalul afișărilor de pagină

marți, 27 octombrie 2015

De ce este Romania altfel sau Sa-ti fie rusine, generale!

Recunosc ca nu m-am putut decide intre aceste doua titluri. Ambele mi se par la fel de relevante.
Pe de o parte, titlul cartii istoricului Lucian Boia mi se pare atat exepresiv, incat n-am putut face abstractie de el.
O cauza evidenta a diferentei fata de oricare alta tara este ca avem cei mai nesimtiti politicieni din lumea asta.
Nicaieri, instrumentul demisiei nu este mai putin uzitat, ca la noi. Si nicaieri in lume politicienii nu sunt atat de aroganti si atat de "deasupra" oamenilor obisnuiti, ca in Romania.
Cazul mortii politistului Bogdan Gigina, la doar 28 de ani, este doar un exemplu de ce se poate intampla cand unii se cred supraoameni (iar despre acest lucru am mai scris, in urma cu ceva vreme). Iar Gabriel Oprea, general si multe altele, n-are un vocabular prea dezvoltat, dar are o aroganta fara margini. De aceea a si murit politistul acela. Pentru ca generalului (am scris intentionat cu litera mica) nu-i place sa mearga ca tot omul, ci sa bata recorduri dupa recorduri, pe strazile din Bucuresti. Comportamentul sau de zbir pune o mare presiune pe politisti (doar e seful lor, nu?), presiune care duce si la astfel de incidente.
Dincolo de superioritatea lui Oprea, manifestata si prin invocarea la tot pasul a interesului national, el are si sfatuitori de tot rahatul.
De altfel, furiei declansata pe Facebook si in strada, apoi, mult mai tarziu, in presa, i-au tinut piept doar cativa ciraci politici, membrii ai UNPR sau apropiati ai acestuia de la Ministerul Afacerilor Interne.
Categoric, Gabi Oprea are cel putin o vina morala in moartea politistului. O vina pentru care, daca ar fi avut o umbra de bun simt, ar fi demisionat imediat.
Insa, cea mai mare jignire adusa opiniei publice, familiei si memoriei politistului mort este lipsa oricarei reactii.
Abia la sase zile dupa tragedie, ministrul a inteles ca trebuie sa iasa public pentru a da o declaratie    in"complecta", cum agramat stie sa se exprime.
Pentru o atat de proasta gestionare a problemei, generalul Oprea trebuia sa demisioneze.
Iar astazi sa fi vorbit despre el la trecut.
Dar cum sa demisioneze ministrul, cand seful sau se tine de scaun, cu toate ca in curand va sta in boxa acuzatilor, intr-un dosar in care este acuzat, printre altele, de evaziune fiscala si spalare de bani.
La final, ramane doar nesimtirea politicienilor si durerea unui popor care este calcat permanent in picioare.
Sa-ti fie rusine, generale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu