Totalul afișărilor de pagină

joi, 8 ianuarie 2015

Libertate vs. gloante

Sunt si voi fi intotdeauna un aparator al libertatii de expresie. Chiar daca nu sunt intotdeauna de acord cu ceea ce se scrie sau argumentele folosite nu sunt corecte. Sigur ca asta nu insemna ca incurajez in vreun fel calomnia.
De aceea, vestea atacului de la reactia revistei franceze Charlie Hebdo m-a intristat foarte mult.
M-a intristat modul in care cei care erau in dezacord cu ceea ce transmiteau jurnalistii de acolo au ales sa transeze acest dezacord. Cu arma. Provocand moartea a doisprezece oameni si ranirea altor unsprezece.
Conflictul vizibil este intre libertatea de exprimare si fundamentalism, in toate formele sale.
Pentru ca fundamentalismul nu concepe ca exista cineva care poate satiriza in vreun fel ceea ce el apreciaza ca fiind sacru. Si mai grav, decide sa pedepseasca direct acest lucru. Cu moartea.
Ori, societatea moderna isi apara acesta libertate de expresie. Si am vazut cati oameni s-au solidarizat cu jurnalistii de la Charlie Hebdo peste tot in Europa. In special in mediul on-line.
Cred ca aceasta solidarizare trebuie sa fie si mai mare. Pentru ca, doar daca ne imaginam o Europa in care libertatea de expresie va disparea, nu mai pare deloc locul in care ai vrea sa traiesti.
Asadar, libertatea de exprimare trebuie aparata chiar si atunci cand este combatuta cu gloante.
Chiar si atunci cand lupta pare inegala.
Pentru ca fara aceasta liberate, democratia moare.
Si atunci castiga fundamentalismul si dictatura.

Un comentariu:

  1. Opinii cerebrale si perfect conturate . FELICITARI !!! Mi-ar face placere sa stam de vorba.

    RăspundețiȘtergere