Totalul afișărilor de pagină

luni, 7 noiembrie 2011

Politica lu’ peste

Politica din Valea Jiului are caracteristici speciale. Sau mai degraba unice. Este unica politica pentru care organizarea unei conferinte de presa are nevoie de evenimente speciale. Este singura politica in care aparitia unica a unui lider politic la televizor este un esec rasunator. Si culmea. Acesti politicieni se intreaba siderati de ce nu au succes. Am denumit acest gen de a face politica drept Politica lu’ peste.

Si acum sa ma explic. Uniunea Social Liberala exista de jure peste tot. De facto, insa aproape niciunde. La Vulcan, aceasta constructie politica a avut nevoie de un scandal si de o sedinta a consiliului local esuata din lipsa de cvorum pentru a organiza o conferinta de presa. Unica conferinta de presa din istoria acestei aliante si din istoria recenta a partidelor care o compun. Dincolo de aceste fapte care starnesc rasul, mai trebuie spus ca intalnirea cu o parte a presei (selectata probabil dupa ridicarea sprancenei stangi) a semanat mai degraba cu o sedinta insipida de partid. A avut o lista lunga de vorbitori, dintre care doar declaratiile unuia singur au reusit sa starneasca interesul ziaristilor prezenti. Cum poate fi denumita mai bine o astfel de actiune decat din categoria politica lu’ peste?

Un trust de presa a avut ideea laudabila de invita la televiziune tineri politicieni. Chiar necunoscuti. Ba chiar unii care n-au mai luat niciodata contact cu camerele de luat vederi. Un astfel de tanar a fost presedintele Tineretului National Liberal din Petrosani. Nu-i mai spun numele pentru ca prestatia sa publica a fost execrabila. Omul habar n-avea de nimic. Chiar daca moderatoarea a incercat in fel si chip sa-l faca sa transmita ceva celor care au avut proasta inspiratie sa se uite la emisiune, n-a reusit. N-a reusit sa-l scoata din invariabilele “Nu ştiu ce sa raspund” sau “nu cunosc acest subiect”. Personajul nu cunostea nicimacar pozitiile publice ale partidului din care facea parte. Nimic. Desi avusese ani la dispozitie, n-a catadicsit sa se pregateasca pentru acea aparitie publica (prima din viata sa) nici cu doua fraze. Intr-o politica normala, un astfel de tanar ar fi doar unul din pluton, in politica lu’ peste el este presedinte de organizatie.

Astfel de prestatii nu mai lasă loc la prea multe interpretari Pot spune ca in Valea Jiului este, cum ar spune Mircea Badea, multa politica. Dar politica lu’ peste prajit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu