Totalul afișărilor de pagină

duminică, 4 octombrie 2009

Comunismul n-a murit. Traieste la Universitatea din Petrosani!

In fiecare an, pe 1 octombrie, fac un lucru inedit. Desi au trecut aproape 20 de ani de cand comunismul a devenit istorie in Romania, pe 1 octombrie, imi iau lectia de comunism. Si imi e suficienta tot anul.

Merg la deschiderea anului universitar la Universitatea din Petrosani. Si în acest an lucrurile au stat exact cum ma asteptam. Am audiat cel puţin un discurs de plenară. Lung, plicticos, cu multe greseli şi plin de „realizari marete”, adica cu toate ingredientele folosite in discursurile de dinainte de 1989. Artizanul unui astfel de discurs a fost omul cu cea mai inalta functie din universitatea respectiva, rectorul Emil Pop. Printre frazele interminabile si lipsite de noima am aflat de exemplu ca “Universitatea din Petrosani are relatii de colaborare cu peste 2 (doua) universitati din lume”. Iar pentru ca imitatia este mama progresului, prefectul (la acea ora, pentru ca, intre timp, a fost schimbat) Gabriel Samoilescu a considerat ca e de bun augur sa ”manance talaj” intr-un discurs nu la fel de lung ca si al rectorului Pop, dar la fel de plicticos. S-a simtit bagat in seama, cand acelasi rector Pop, care a fost si moderatorul discursurilor, i-a cerut “sa aibe abilitatea de a spune cateva cuvinte”. Si daca n-ar fi avut abilitatea, ci doar amabilitatea, ce s-ar fi intamplat? Evident, aceasta este doar o mica parte dintr-o lectie de comunism discursiv, care este predată o dată pe an la deschiderea anului universitar, la Universitatea din Petrosani.

Daca un mediu care ar trebui sa fie al inovarii, cum bine spunea un vorbitor, are aceste metehne, in care vremurile apuse apasa rau de tot pe umerii celor care ii trec pragul, atunci asteptarile noastre se indreapta spre o directie gresita.

Dintr-o aula arhiplina foarte putini au sesizat ca in aer pluteau cuvinte si atitudini care n-ar trebui să mai aibe legatura cu lumea de azi. Insa, din pacate, au. Asa se viciaza tineri in formare. Si se viciaza bine. Pentru ca comunismul (si cacofonia e intentionata) n-a murit. Traieste la Universitatea din Petrosani! Aviz amatorilor.

Un comentariu: